Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wybierz dział

Puszcza Białowieska

Grzyby - budowa i różnorodność

Grzyby to organizmy jednokomórkowe i wielokomórkowe, żyjące w glebie, wodzie i w organizmach żywych. Grzyby nie zawierają ciałek zieleni, a ich ściana komórkowa zbudowana jest z chityny, dlatego tworzą osobną grupę obok bakterii, roślin i zwierząt.

Warunki niezbędne do rozwoju grzybów:

- podłoże organiczne,

- odpowiednia wilgotność,

- odpowiednia temperatura.

Grzyby: jednokomórkowe (pleśniak, drożdże), wielokomórkowe (pieczarka, muchomor, huba).

Grzyby zbudowane są z grzybni, którą tworzą rozgałęzione nitki, czyli strzępki. Zbite strzępki grzybni tworzą owocniki, np. u pieczarki.

Budowa pieczarki

Owocniki grzybów mogą mieć różne kształty:

- kapeluszowaty (pieczarka),

- łatkowaty (szmaciak gałęzisty),

- kopytkowaty (huba),

- krzaczkowaty (goździeniec),

- kulisty (purchawka).

W owocnikach wytwarzane są zarodniki, z których kiełkują nowe strzępki grzybów.

Grzyby pleśniowe występują na chlebie, owocach, konfiturach, w glebie. Tworzą nalot biały, żółty, zielonkawy, który jest niebezpieczny dla zdrowia człowieka.

Spotykamy także inne grzyby pleśniowe, np. wielokomórkowe: pędzlak i kropidlak. Wytwarzają one substancje zwane antybiotykami (z pędzlaka produkowana jest penicylina). Jeszcze inne grzyby wykorzystuje się do produkcji serów - Camembert i Rokpol.

Grzyby jadalne (borowik szlachetny, kozak, maślak, pieczarka, rydz, opieńka miodowa), trujące (muchomor czerwony, muchomor sromotnikowy, gołąbek wymiotny, borowik szatan).

Odżywianie się grzybów

Organizmy cudzożywne: saprofity (żyją kosztem materii organicznej - pleśniak biały, drożdże, pieczarka), pasożyty (żyją kosztem żywych organizmów - buławinka czerwona, rdza źdźbłowa, huba drzewna, grzyby powodujące choroby zwane grzybicami).

Grzyby mogą żyć w symbiozie z drzewami, a właściwie z ich korzeniami. Taką symbiozę nazywamy mikoryzą.

Mikoryza: symbioza grzyb-roślina.

Znaczenie grzybów w przyrodzie i w gospodarce człowieka

W przyrodzie

- rozkładają martwe szczątki roślin i zwierząt na związki nieorganiczne, tworząc próchnicę,

- w łańcuchu pokarmowym są reducentami,

- żyjąc w symbiozie z drzewami, mają wpływ na zdrowotność lasów,

- biorą udział w obiegu azotu i węgla w przyrodzie.

W gospodarce człowieka

- używane są do wypieku ciast, chleba,

- używane są do produkcji serów,

- służą jako pokarm,

- biorą udział w produkcji alkoholu,

- w przemyśle farmaceutycznym stosowane do produkcji leków, m.in. antybiotyków;

- wywołują choroby człowieka,

- wywołują choroby roślin i zwierząt hodowlanych,

- powodują pleśnienie produktów spożywczych i wyrobów ze skóry.

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Krajobrazy naszej ojczyzny
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Krajobrazy naszej ojczyzny
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Krajobrazy naszej ojczyzny
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Krajobrazy naszej ojczyzny
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Krajobrazy naszej ojczyzny

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.