Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Zasady prawidłowego żywienia

Zasady prawidłowego żywienia

Najważniejsze zasady prawidłowego żywienia to:

- odpowiednia ilość pokarmu dostarczana organizmowi;

- spożywane pokarmy muszą być odpowiedniej jakości.

Na prawidłowe odżywianie ma również wpływ:

- czas spożywania posiłków: każdego dnia o tej samej porze;

- ilość posiłków: powinno ich być 4-5 w ciągu dnia;

- obfitość: najbardziej obfity powinien być obiad;

- sposób spożywania pokarmu: należy jeść powoli i bez pośpiechu;

- rodzaj: staramy się jeść dużo surówek warzywnych;

- sposób przygotowania posiłku: jarzyny i warzywa należy gotować bardzo krótko, aby traciły jak najmniej wartościowych składników;

- jakość posiłków: w naszej diecie unikamy cukrów, nadmiaru tłuszczów, jemy chude mięso i ryby, świeże owoce i warzywa.

Kupując gotowe produkty żywnościowe, należy zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia oraz zawartość i rodzaj środków konserwujących, poprawiających smak i wygląd produktu. Pokarm można zabezpieczyć przed zepsuciem poprzez:

- konserwację,

- suszenie,

- pasteryzowanie w wysokiej temperaturze,

- przechowywanie w lodówce, zamrażarce.

Dla prawidłowego odżywiania się ważne jest estetyczne podawanie posiłku i kulturalne zachowanie przy stole. Wpływa to na pracę układu pokarmowego i samopoczucie.

Niezbędne jest zachowanie higieny: należy myć ręce przed każdym posiłkiem, staranie myć naczynia, utrzymywać porządek tam, gdzie jest przechowywana żywność i gdzie spożywane są posiłki.

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.

Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG

Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka

Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.