zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Najważniejsze zasady prawidłowego żywienia to:
- odpowiednia ilość pokarmu dostarczana organizmowi;
- spożywane pokarmy muszą być odpowiedniej jakości.
Na prawidłowe odżywianie ma również wpływ:
- czas spożywania posiłków: każdego dnia o tej samej porze;
- ilość posiłków: powinno ich być 4-5 w ciągu dnia;
- obfitość: najbardziej obfity powinien być obiad;
- sposób spożywania pokarmu: należy jeść powoli i bez pośpiechu;
- rodzaj: staramy się jeść dużo surówek warzywnych;
- sposób przygotowania posiłku: jarzyny i warzywa należy gotować bardzo krótko, aby traciły jak najmniej wartościowych składników;
- jakość posiłków: w naszej diecie unikamy cukrów, nadmiaru tłuszczów, jemy chude mięso i ryby, świeże owoce i warzywa.
Kupując gotowe produkty żywnościowe, należy zwracać uwagę na termin przydatności do spożycia oraz zawartość i rodzaj środków konserwujących, poprawiających smak i wygląd produktu. Pokarm można zabezpieczyć przed zepsuciem poprzez:
- konserwację,
- suszenie,
- pasteryzowanie w wysokiej temperaturze,
- przechowywanie w lodówce, zamrażarce.
Dla prawidłowego odżywiania się ważne jest estetyczne podawanie posiłku i kulturalne zachowanie przy stole. Wpływa to na pracę układu pokarmowego i samopoczucie.
Niezbędne jest zachowanie higieny: należy myć ręce przed każdym posiłkiem, staranie myć naczynia, utrzymywać porządek tam, gdzie jest przechowywana żywność i gdzie spożywane są posiłki.
Pogłębiaj wiedzę w temacie: Zasady prawidłowego żywienia
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.