Zmysły to: wzrok, słuch, smak, węch, dotyk. Za pomocą zmysłów odbieramy bodźce ze środowiska - narządy zmysłów przekazują informacje do mózgu, tam są one przetwarzane i dopiero wtedy reagujemy. Przewodzenie impulsów nerwowych przebiega w dwie strony bardzo szybko, w ułamkach sekundy.
Zmysł smaku - umieszczony jest na języku w postaci kubków smakowych i na podniebieniu. Dzięki niemu możemy rozpoznać smaki: gorzki, słony, kwaśny i słodki. Przyzwyczajamy się do odbieranych wrażeń i z mniejszą dokładnością odbieramy te doznania.
Zmysł węchu - zlokalizowany wewnątrz nosa, reaguje na obecność substancji chemicznych w powietrzu atmosferycznym. Bardzo niewielka ilość substancji jest już identyfikowana, ma zdolność adaptacji - po pewnym czasie przyzwyczajamy się do zapachu i nawet przykry zapach przestaje nam przeszkadzać. Zmysł ten jest związany ze zmysłem smaku, dzięki niemu intensywniej odczuwamy smak.
Zmysł wzroku - umieszczony jest w oku, oko odbiera obraz otaczającego nas świata, ma zdolność rozróżniania barw. Barwy mają wpływ na samopoczucie człowieka. Oko odbiera bodźce świetlne. Bodźce włóknami nerwowymi (nerw wzrokowy), przekazywane są do mózgu, gdzie ulegają odpowiedniej interpretacji. Oko ma zdolność akomodacji, czyli regulacji ostrości widzenia do każdego przedmiotu, i może pracować w różnym oświetleniu. W nocy widzimy gorzej.
Zmysł słuchu - narządem słuchu jest ucho, człowiek odbiera dźwięki o różnej intensywności. Fale dźwiękowe są wychwytywane przez małżowiny uszne, drgania są przenoszone przez elementy ucha do nerwu słuchowego i do mózgu. Głośne dźwięki sprawiają nam ból. Człowiek ma zdolność tworzenia muzyki.
Zmysł dotyku - specjalne komórki, tzw. receptory dotyku, umieszczone są na powierzchni całego ciała, a szczególnie na opuszkach palców, dzięki czemu możemy rozróżniać kształty. Komórki te reagują na lekki dotyk, stały ucisk, zimno i ciepło oraz ból. Wysyłają one informacje za pośrednictwem nerwów do mózgu, po przetworzeniu informacji następuje odzew na bodźce.
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.