Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Składniki pokarmowe

Składniki pokarmowe

Każdy organizm aby żyć i prawidłowo funkcjonować, musi się odpowiednio odżywiać.

Nasz organizm potrzebuje wszystkich rodzajów pokarmów. Ze względu na funkcję w organizmie składniki pokarmowe możemy podzielić na:

- energetyczne - cukry oraz tłuszcze, które dostarczają energię.

- budulcowe - białka oraz niektóre sole mineralne, służące do budowy tkanek

- regulujące - witaminy i sole mineralne, które stymulują proces przemiany materii oraz woda, która bierze udział we wszystkich procesach w organizmie.

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Składniki pokarmowe

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.

Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG

Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka

Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.