Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Białka - budowa i właściwości

Białka - budowa i właściwości

Białka występują w organizmach żywych.

Organizm ludzki sam wytwarza białka z aminokwasów. Białka to ogromna rodzina związków organicznych, w skład których oprócz węgla i wodoru wchodzą: azot, tlen siarka, fosfor, czasami żelazo, miedź oraz magnez.

Białko spełnia różnorakie funkcje w organizmie: budulcowe, zapasowe, transportowe oraz ochronne. Białka zbudowane są z ogromnej liczby aminokwasów, niektóre połączone są w długie łańcuchy.

Najprostszym aminokwasem jest kwas aminooctowy zwany glicyną. Jest to pochodna kwasu octowego, w którym jeden z atomów wodoru został zastąpiony grupą aminową: — NH2.

Białka - budowa i właściwości. Kwas octowy, kwas aminooctowy (glicyna). Wzór kwasu, wzór aminokwasu.

Właściwości białek

Białko ścina się i żółknie pod wpływem stężonego kwasu azotowego (V) - HNO3. Ta reakcja nosi nazwę reakcji ksantoproteinowej i jest reakcją charakterystyczną na obecność białek.

Białko ścina się również pod wpływem wodorotlenku miedzi (II) - Cu(OH)2. W czasie reakcji zabarwienie roztworu zmienia się na ciemnofioletowe. Reakcja ta nosi nazwę biuretowej. Jest to również reakcja charakterystyczna na obecność białek.

Białko ścina się również pod wpływem następujących czynników:

- temperatura

- obecność kwasów i zasad

- obecność alkoholu lub soli metali.

Proces ścinania białek - na ogół nieodwracalny (denaturacja); odwracalny (koagulacja - zachodzi pod wpływem soli metali lekkich).

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Białka - budowa i właściwości

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.

Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG

Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka

Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.