Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wybierz dział

Białka - budowa i właściwości

Białka - budowa i właściwości

Białka występują w organizmach żywych.

Organizm ludzki sam wytwarza białka z aminokwasów. Białka to ogromna rodzina związków organicznych, w skład których oprócz węgla i wodoru wchodzą: azot, tlen siarka, fosfor, czasami żelazo, miedź oraz magnez.

Białko spełnia różnorakie funkcje w organizmie: budulcowe, zapasowe, transportowe oraz ochronne. Białka zbudowane są z ogromnej liczby aminokwasów, niektóre połączone są w długie łańcuchy.

Najprostszym aminokwasem jest kwas aminooctowy zwany glicyną. Jest to pochodna kwasu octowego, w którym jeden z atomów wodoru został zastąpiony grupą aminową: — NH2.

Białka - budowa i właściwości. Kwas octowy, kwas aminooctowy (glicyna). Wzór kwasu, wzór aminokwasu.

Właściwości białek

Białko ścina się i żółknie pod wpływem stężonego kwasu azotowego (V) - HNO3. Ta reakcja nosi nazwę reakcji ksantoproteinowej i jest reakcją charakterystyczną na obecność białek.

Białko ścina się również pod wpływem wodorotlenku miedzi (II) - Cu(OH)2. W czasie reakcji zabarwienie roztworu zmienia się na ciemnofioletowe. Reakcja ta nosi nazwę biuretowej. Jest to również reakcja charakterystyczna na obecność białek.

Białko ścina się również pod wpływem następujących czynników:

- temperatura

- obecność kwasów i zasad

- obecność alkoholu lub soli metali.

Proces ścinania białek - na ogół nieodwracalny (denaturacja); odwracalny (koagulacja - zachodzi pod wpływem soli metali lekkich).

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Białka - budowa i właściwości

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Związki chemiczne w żywieniu

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.