zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Materią jest to wszystko, co nas otacza, wszystkie przedmioty i zjawiska, które istnieją i zachodzą dokoła nas niezależnie od naszej woli i zdolności odczuwania. Materią jest wszystko, co widzisz, słyszysz, wyczuwasz dotykiem, powonieniem i smakiem lub wykrywasz przyrządami.
Wszystkie przedmioty, które nas otaczają nazywamy ciałami fizycznymi.
Substancja to rodzaj materii, z której zrobione jest dane ciało.
Patrzymy na złoty pierścionek: mówiąc pierścionek mamy na myśli ciało fizyczne, mówiąc złoto mamy na myśli substancję. Patrzymy na szklankę: mówiąc szklanka mamy na myśli ciało fizyczne, mówiąc szkło mamy na myśli substancję.
Substancje różnią się między sobą. Każda substancja ma swoje charakterystyczne cechy pozwalające na jej rozpoznanie i odróżnianie od innych substancji - te cechy nazywamy właściwościami substancji.
Właściwości fizyczne badamy za pomocą narządów zmysłów, czyli wzroku, słuchu, zapachu, smaku, dotyku.
Możemy określić m.in. następujące właściwości substancji:
- stan skupienia,
- barwę,
- przezroczystość,
- smak,
- połysk,
- rozpuszczalność w wodzie,
- przewodzenie prądu i ciepła,
- zachowanie się wobec magnesu,
- temperaturę wrzenia i topnienia,
- kruchość,
- dźwięczenie po uderzeniu,
- chropowatość,
- gęstość,
- gładkość,
- lepkość,
- śliskość.
Właściwości substancji decydują o ich zastosowaniu, np. nie używamy substancji, które nie przewodzą prądu elektrycznego do budowy linii elektrycznej.
Dla przykładu określamy właściwości fizyczne octu: ciecz, bezbarwna, o charakterystycznym zapachu, o smaku kwaśnym, dobrze rozpuszczalna w wodzie.
Pogłębiaj wiedzę w temacie: Substancje chemiczne, ich właściwości
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.