zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Charakterystyczną cechą tych zwierząt jest obły wydłużony kształt ciała. Ciało pokryte jest worem skórno-mięśniowym. W budowie wewnętrznej występuje układ pokarmowy, nerwowy, wydalniczy, rozrodczy. Brak jest natomiast układu oddechowego i krwionośnego.
Obleńce w większości są rozdzielnopłciowe, często występuje dymorfizm czyli różnice w wyglądzie samca i samicy. W rozwoju obleńców nie ma zmiany żywicieli. Do obleńców zaliczamy: glistę ludzką, owsiki, włośnia spiralnego, węgorka ziemniaczanego.
Cykl rozwojowy glisty ludzkiej
Zakażenie człowieka następuje przez spożycie pokarmu zawierającego jaja glisty. Mogą to być nieumyte warzywa, owoce, brudne ręce, zanieczyszczona woda.
Cykl rozwojowy glisty zachodzi bez zmiany żywiciela.
Zapamiętaj!
Aby ustrzec się zarażeniu pasożytami jelitowymi, należy:
w przypadku tasiemca
- spożywać mięso badane przez weterynarza,
- przestrzegać czasu gotowania i smażenia mięsa,
- trzymać zwierzęta hodowlane w czystości;
w przypadku glisty ludzkiej
- pić przegotowaną wodę,
- myć owoce i warzywa przed jedzeniem,
- przestrzegać zasad higieny.
Pogłębiaj wiedzę w temacie: Różnorodność form zwierzęcych - obleńce
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.