Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Różnorodność form zwierzęcych - obleńce

Różnorodność form zwierzęcych - obleńce

Charakterystyczną cechą tych zwierząt jest obły wydłużony kształt ciała. Ciało pokryte jest worem skórno-mięśniowym. W budowie wewnętrznej występuje układ pokarmowy, nerwowy, wydalniczy, rozrodczy. Brak jest natomiast układu oddechowego i krwionośnego.

Schemat przekroju przez ciało glisty ludzkiej. Otwór gębowy, pokrycie ciała (wór skórno-mięśniowy), układ nerwowy, układ pokarmowy.

Obleńce w większości są rozdzielnopłciowe, często występuje dymorfizm czyli różnice w wyglądzie samca i samicy. W rozwoju obleńców nie ma zmiany żywicieli. Do obleńców zaliczamy: glistę ludzką, owsiki, włośnia spiralnego, węgorka ziemniaczanego.

Cykl rozwojowy glisty ludzkiej

Zakażenie człowieka następuje przez spożycie pokarmu zawierającego jaja glisty. Mogą to być nieumyte warzywa, owoce, brudne ręce, zanieczyszczona woda.

Cykl rozwojowy glisty ludzkiej. Dorosła glista w ciele człowieka, samiec, samica, zapłodnienie, jaja wydalane z kałem, warzywa, owoce, larwa, wędrująca larwa z krwią, serce, płuca, krtań, jelito cienkie.

Cykl rozwojowy glisty zachodzi bez zmiany żywiciela.

Zapamiętaj!

Aby ustrzec się zarażeniu pasożytami jelitowymi, należy:

w przypadku tasiemca

- spożywać mięso badane przez weterynarza,

- przestrzegać czasu gotowania i smażenia mięsa,

- trzymać zwierzęta hodowlane w czystości;

w przypadku glisty ludzkiej

- pić przegotowaną wodę,

- myć owoce i warzywa przed jedzeniem,

- przestrzegać zasad higieny.

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Biologia
  • Przegląd organizmów
  • Podstawowa
  • Biologia
  • Przegląd organizmów
  • Podstawowa
  • Biologia
  • Przegląd organizmów
  • Podstawowa
  • Biologia
  • Przegląd organizmów
  • Podstawowa
  • Biologia
  • Przegląd organizmów

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.

Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG

Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka

Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.