Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Uprawy rolne i hodowla zwierząt

Uprawy rolne i hodowla zwierząt

Zboża

Najczęściej występujące w Polsce rośliny uprawne to:

- pszenica - najlepiej udaje się, gdy gleby są urodzajne, ciepłe lato i dobre nawożenie. Ziarno przeznacza się na mąkę, z której wypieka się pieczywo i ciasta, a także produkuje makarony. Pszenicę jarą sieje się na wiosnę, a zbiera w lecie, pszenica ozima jest siana jesienią, a zbiera się ziarno w lecie następnego roku;

- żyto - ma małe wymagania glebowe, daje dobre plony, wytwarza się z niego mąkę żytnią, z której piecze się pieczywo, ziarno zawiera dużo błonnika, nadaje się na paszę dla zwierząt;

- jęczmień - potrzebuje urodzajnej gleby, ciepłego lata, dobrego nawożenia, produkuje się z niego kaszę, używany jest w piwowarstwie, a także jako pasza dla zwierząt.

- kukurydza - ma postać kolb, w których osadzone są duże ziarniaki, wymaga urodzajnej gleby. Używa się jej do produkcji kaszy, mąki, oleju, a także jako paszy dla zwierząt

Rośliny przemysłowe:

- burak cukrowy - posiada duży korzeń spichrzowy zawierający bardzo dużo cukru, w cukrowniach otrzymuje się z niego cukier, pozostałe wysłodki używane są jako pasza dla zwierząt;

- ziemniaki - pochodzą z Ameryki Południowej, do Polski dotarły pod koniec XVI w., są uprawiane na glebach bielicowych, jadalna część to podziemna łodyga - bulwa, są bogate w skrobię i witaminę C, są pokarmem dla ludzi i zwierząt, surowcem dla przemysłu spożywczego do produkcji mąki ziemniaczanej i dla przemysłu spirytusowego;

- rzepak - z nasion otrzymuje się olej używany w gospodarstwie domowym i przemyśle;

- słonecznik - z nasion otrzymuje się olej używany w gospodarstwie domowym, spożywczym i w kosmetyce;

- len - z nasion otrzymuje się olej lniany używany w przemyśle, a z łodyg włókna do wyrobu tkanin lnianych.

Sadownictwo: owoce są bogate w witaminy, sole mineralne, można je spożywać na surowo oraz przetwarzać w domu i w przemyśle spożywczym. Uprawiane drzewa: śliwy, grusze, jabłonie, występują sady morelowe, brzoskwiniowe, wiśniowe i czereśniowe. Krzewy: porzeczki, maliny, agrest.

Plantacje: truskawki, chmiel.

Warzywnictwo:

- liściaste: sałata, kapusta, szpinak, brukselka, cebula;

- kwiatostany: brokuły, kalafiory;

- owoce: pomidory, ogórki, dynie, cukinie, kabaczki, patisony;

- korzeń: marchew, seler, pietruszka;

- przyprawy: cząber ogrodowy, koper, kminek, majeranek, pietruszka, czosnek.

Używki: tytoń,

Rośliny ozdobne: cynie, prymulki, tulipany, róże, fiołki alpejskie, chryzantemy.

Hodowla zwierząt:

- bydło: krowy, owce, kozy,

- trzoda chlewna: świnie,

- ptactwo (drób): kury, indyki, perliczki, kaczki, gęsi, gołębie,

- ryby: karpie, pstrągi,

- owady: pszczoły, jedwabniki,

- inne zwierzęta: konie, króliki.

Hodowla zwierząt dostarcza:

- pokarmu: mięso, mleko, ser, jaja;

- surowców dla przemysłu chemicznego, spożywczego, odzieżowego, skórzanego, włókienniczego.

Chów zwierząt związany jest z uprawą roślin, które są ich pokarmem:

- łąki i pastwiska zapewniają wypas bydła i siano na zimę - trawy, koniczyna, lucerna;

- ziemniaki, buraki pastewne, kukurydza dla trzody chlewnej;

- zboże, ziemniaki - dla drobiu.

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Geografia
  • Człowiek zmienia krajobraz
  1. Krajobraz miejski
  2. Polskie miasta
  • Podstawowa
  • Geografia
  • Człowiek zmienia krajobraz
  • Podstawowa
  • Geografia
  • Człowiek zmienia krajobraz
  1. Krajobraz przemysłowy
  2. Surowce mineralne

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.

Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG

Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka

Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.