Zboża
Najczęściej występujące w Polsce rośliny uprawne to:
- pszenica - najlepiej udaje się, gdy gleby są urodzajne, ciepłe lato i dobre nawożenie. Ziarno przeznacza się na mąkę, z której wypieka się pieczywo i ciasta, a także produkuje makarony. Pszenicę jarą sieje się na wiosnę, a zbiera w lecie, pszenica ozima jest siana jesienią, a zbiera się ziarno w lecie następnego roku;
- żyto - ma małe wymagania glebowe, daje dobre plony, wytwarza się z niego mąkę żytnią, z której piecze się pieczywo, ziarno zawiera dużo błonnika, nadaje się na paszę dla zwierząt;
- jęczmień - potrzebuje urodzajnej gleby, ciepłego lata, dobrego nawożenia, produkuje się z niego kaszę, używany jest w piwowarstwie, a także jako pasza dla zwierząt.
- kukurydza - ma postać kolb, w których osadzone są duże ziarniaki, wymaga urodzajnej gleby. Używa się jej do produkcji kaszy, mąki, oleju, a także jako paszy dla zwierząt
Rośliny przemysłowe:
- burak cukrowy - posiada duży korzeń spichrzowy zawierający bardzo dużo cukru, w cukrowniach otrzymuje się z niego cukier, pozostałe wysłodki używane są jako pasza dla zwierząt;
- ziemniaki - pochodzą z Ameryki Południowej, do Polski dotarły pod koniec XVI w., są uprawiane na glebach bielicowych, jadalna część to podziemna łodyga - bulwa, są bogate w skrobię i witaminę C, są pokarmem dla ludzi i zwierząt, surowcem dla przemysłu spożywczego do produkcji mąki ziemniaczanej i dla przemysłu spirytusowego;
- rzepak - z nasion otrzymuje się olej używany w gospodarstwie domowym i przemyśle;
- słonecznik - z nasion otrzymuje się olej używany w gospodarstwie domowym, spożywczym i w kosmetyce;
- len - z nasion otrzymuje się olej lniany używany w przemyśle, a z łodyg włókna do wyrobu tkanin lnianych.
Sadownictwo: owoce są bogate w witaminy, sole mineralne, można je spożywać na surowo oraz przetwarzać w domu i w przemyśle spożywczym. Uprawiane drzewa: śliwy, grusze, jabłonie, występują sady morelowe, brzoskwiniowe, wiśniowe i czereśniowe. Krzewy: porzeczki, maliny, agrest.
Plantacje: truskawki, chmiel.
Warzywnictwo:
- liściaste: sałata, kapusta, szpinak, brukselka, cebula;
- kwiatostany: brokuły, kalafiory;
- owoce: pomidory, ogórki, dynie, cukinie, kabaczki, patisony;
- korzeń: marchew, seler, pietruszka;
- przyprawy: cząber ogrodowy, koper, kminek, majeranek, pietruszka, czosnek.
Używki: tytoń,
Rośliny ozdobne: cynie, prymulki, tulipany, róże, fiołki alpejskie, chryzantemy.
Hodowla zwierząt:
- bydło: krowy, owce, kozy,
- trzoda chlewna: świnie,
- ptactwo (drób): kury, indyki, perliczki, kaczki, gęsi, gołębie,
- ryby: karpie, pstrągi,
- owady: pszczoły, jedwabniki,
- inne zwierzęta: konie, króliki.
Hodowla zwierząt dostarcza:
- pokarmu: mięso, mleko, ser, jaja;
- surowców dla przemysłu chemicznego, spożywczego, odzieżowego, skórzanego, włókienniczego.
Chów zwierząt związany jest z uprawą roślin, które są ich pokarmem:
- łąki i pastwiska zapewniają wypas bydła i siano na zimę - trawy, koniczyna, lucerna;
- ziemniaki, buraki pastewne, kukurydza dla trzody chlewnej;
- zboże, ziemniaki - dla drobiu.
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.