zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Pokarmy możemy podzielić na:
Pokarmy pochodzenia roślinnego | Pokarmy pochodzenia zwierzęcego |
---|---|
mąka, kasza, groch, ziemniaki, fasola, miód, bułki, chleb, ciastka, makaron, jabłka, kapusta, kompot, truskawki, olej, płatki owsiane | mięso wieprzowe, wołowe, drób, ryby, masło, smalec, słonina, kiełbasa, pasztet, salceson, mleko, śmietana, jogurt, kefir, jaja |
Produkty żywnościowe możemy podzielić na:
- produkty spożywane na surowo: owoce, dziko rosnące rośliny, orzechy, mleko, masło, olej, marchew, ogórki, pomidory, miód;
- produkty spożywane po odpowiednim przygotowaniu (gotowanie, pieczenie): zboże, mięso, ryby, ziemniaki, wątroba, ciasto, chleb, bułka.
- produkty spożywane na surowo i po przygotowaniu: marchew, pietruszka, pomidory, kapusta, mleko, śmietana, oleje, smalec, masło.
Chcąc odżywiać się prawidłowo, trzeba dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników: białka, tłuszczów, węglowodanów (cukrów), soli mineralnych, witamin. Tylko wtedy nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo.
Przy układaniu jadłospisu możemy posłużyć się następującym podziałem pokarmów:
Mączne | Mięsne | Ttuszcze | Warzywa i owoce | Cukry | Napoje |
kasze, makarony, chleb, groch, ziemniaki, bułki, płatki owsiane, ryż | mięsa: wieprzowe, wołowe, królicze, cielęcina, drób, ryby i wyroby z nich, jaja | masło, smalec, oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa z oliwek | kapusta, chrzan, marchew, pomidory, seler, pietruszka, jabłka, śliwki, agrest | czekolada, cukier, cukierki, torty, ciastka, kremy | kompoty, soki, mleko, jogurt, kefir, woda |
Pogłębiaj wiedzę w temacie: Układ pokarmowy
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.