Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Układ pokarmowy

Składniki pokarmowe

Zawartość ważnych składników pokarmowych w różnych pokarmach

Składnik Pokarm Znaczenie dla organizmu
białka mleko, ser, groch, fasola, mięso potrzebne do budowy ciała, wzrostu organizmu
cukry (węglowodany) ziemniaki, pieczywo, owoce, słodycze, cukier, ciasta są materiałem zapasowym i źródłem energii dla organizmu
tłuszcze smalec, masło, olej, tłuste mięso, boczek, śmietana, majonez dostarczają energii, są materiałem zapasowym i budulcowym
sole mineralne ser, jaja, warzywa, owoce, wody mineralne potrzebne do budowy kości, zębów, ułatwiają pracę mięśni i narządów wewnętrznych, regulują procesy życiowe
witaminy wątroba, masło, cytryny, marchew, pietruszka są potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu, zapobiegają chorobom
woda owoce, jarzyny, prawie wszystkie pokarmy konieczna do życia, składnik każdej żywej komórki, rozpuszczalnik różnych substancji, konieczna do trawienia
błonnik (jest cukrem) owoce, warzywa, razowe pieczywo, kasza, groch, fasola, otręby nie ma znaczenia odżywczego, pomaga w przesuwaniu się trawionego pożywienia w jelitach, zapobiega jego zaleganiu i gniciu, usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu
Składniki pokarmowe

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Układ pokarmowy

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Człowiek - czynności życiowe
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Człowiek - czynności życiowe
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Człowiek - czynności życiowe
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Człowiek - czynności życiowe
  • Podstawowa
  • Przyroda
  • Człowiek - czynności życiowe

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.