Wybierz dział

Kwasy

Kwasy

Ocet i kwasek cytrynowy mają kwaśny smak. Oprócz tego ich wspólną cechą jest to, że jednakowo barwią wskaźniki, np. uniwersalny papierek wskaźnikowy barwi się w roztworze kwasku cytrynowego i w roztworze octu na czerwono.

Takich substancji jest więcej, np. roztwór w akumulatorze. Nigdy nie wolno sprawdzać ich smaku, ponieważ mogą być trujące lub parzące.

Substancje, które barwią papierek uniwersalny na czerwono nazywamy kwasami.

W życiu codziennym spotykamy najczęściej kwasy organiczne, np. ocet (kwas octowy), sok z cytryny (kwas cytrynowy), kefir (kwas mlekowy), szczaw (kwas szczawiowy).

W przemyśle duże znaczenie mają kwasy nieorganiczne, np. kwas siarkowy.

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Kwasy

Zobacz podobne opracowania

  • Gimnazjum
  • Chemia
  • Kwasy i wodorotlenki
  • Gimnazjum
  • Chemia
  • Kwasy i wodorotlenki
  • Gimnazjum
  • Chemia
  • Kwasy i wodorotlenki
  • Gimnazjum
  • Chemia
  • Kwasy i wodorotlenki

Ciekawostki (1)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.
nexjom 6 godzin temu

kichnięcie przemieszcza się z prędkością ok.44m/s

nexjom 6 godzin temu

kichnięcie przemieszcza się z prędkością ok.44m/s