Organizmy, które należą do biocenozy wodnej, są powiązane zależnościami pokarmowymi - tworzą łańcuchy pokarmowe.
Producenci - rośliny wodne | Konsumenci I rzędu - wodne zwierzęta roślinożerne | Konsumenci II rzędu - wodne zwierzęta mięsożerne |
---|---|---|
tatarak, pałka wodna, trzcina, rzęsa wodna, grążel żółty, grzybienie białe, strzałka wodna, mech wodny, moczarka kanadyjska, rzęsa wodna | zatoczek, błotniarka stawowa, ukleja, płoć, kaczka, karp | pływak żółtobrzeżek, szczupak, okoń, sum, pluskolec, traszka, wydra |
Niektóre zwierzęta, np. kaczka, karp, ukleja mogą się też żywić zwierzętami planktonowymi.
Przykłady łańcuchów pokarmowych
Ostatnim ogniwem łańcucha pokarmowego może też być człowiek, np.
Zwierzęta żywią się często tym samym pokarmem, ale nie zawsze konkurują o ten pokarm. Jedne odżywiają się np. ikrą karpia, inne narybkiem karpia, a jeszcze inne dorosłymi już rybami. Ważny jest też związek z roślinami, wśród których żerują, jeżeli giną rośliny, zwierzęta tracą żerowiska.
Zwierzęta wodne wytworzyły różne formy przystosowania do zdobywania pokarmu, a także do obrony przed wrogami. Kształt ciała ryby, umiesz czenie otworu gębowego zdradzają, jakim pokarmem ona się żywi, a co za tym idzie, w jakiej części zbiornika żeruje.
Ryba | Przystosowanie, cechy charakterystyczne |
---|---|
np. leszcz, karp, kiełb żyją przy dnie | płaski brzuch, wysklepiony ciemny grzbiet, otwór gębowy skierowany ku dołowi |
szczupak, sandacz to drapieżniki żerujące w toni wodnej | ciało wydłużone, ciemne pasy na grzbiecie, mocny ogon, ostre skierowanie ku tyłowi zęby, paszcza skierowana na wprost |
ukleja, żeruje przy powierzchni wody | żywi się planktonem, paszcza umieszczona jest w górnej części głowy, skierowana nieco skośnie ku górze |
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.