Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Czy za kilka lat będziemy jeść wydrukowaną żywność?

Pierwsze próby drukowania żywności miały miejsce w Chinach na początku XXI wieku. Drukowano wówczas głównie czekoladę. Dziś, blisko 20 lat później, okazuje się, że drukowanie żywności przestaje być jedynie nowinką technologiczną, a ze względu na liczne zalety, rozwija się i zyskuje na popularności.  

Czy za kilka lat będziemy jeść wydrukowaną żywność?
Drukowanie jedzenia w przyszłości może być codziennością. /123RF/PICSEL

Jak drukuje się żywność drukarką 3D? 

Drukarki 3D same nie wytwarzają jedzenia i, jak na ten moment, nie są w stanie stworzyć każdego posiłku. By żywność została przez nie wydrukowana, potrzebne jest zwykłe jedzenie, któremu można nadać konsystencję pasty, przypominającej purée ziemniaczane. Najczęściej wykorzystuje się więc czekoladę, cukier, sery, ciasta, przeciery owocowe i warzywne oraz mielone mięso. Takie świeże składniki przerabia się na jednorodną papkę, a później umieszcza w pojemnikach, przypominających strzykawki. To właśnie one, działając podobnie jak tradycyjna drukarka, drukują kolejne warstwy, z których wytwarzane jest pożywienie we wcześniej zaprojektowanym kształcie i o wybranym smaku, kolorze i konsystencji. 

Finezyjne desery z drukarki 3D 

Przy pierwszych próbach drukowania żywności testowano tworzenie wyrobów czekoladowych. Dziś również drukarki 3D najczęściej wykorzystywane są w cukiernictwie, ponieważ czekolada, cukier i ciasto, idealnie nadają się do wytwarzania z nich wydruków, a technologia 3D daje możliwość wykonania z dużą precyzją bardzo małych elementów i skomplikowanych wzorów. Dzięki temu cukiernicy mogą wytwarzać bardzo misterne słodkości, których nie udałoby im się wykonać przy pomocy żadnej znanej technologii. Mistrzynią kreowania takich drukowanych tortów jest Dinara Kasko – artystka-cukierniczka, która drukuje słodkie dzieła sztuki, przypominające prawdziwe owoce czy geometryczne kształty.  

Drukowanie jedzenia ogranicza marnotrawstwo 

Drukowanie żywności może pomóc rozwiązać jeden z ważniejszych światowych problemów, czyli marnotrawstwo jedzenia. Żywność, która nie spełnia wymagań estetycznych i często jest odrzucana już na samym początku, może być wykorzystana do produkcji innego pożywienia lub do stworzenia tego samego produktu, ale o ładniejszym kształcie i kolorze. Z niektórych rodzajów żywności da się wytworzyć także opakowania lub przedmioty użytku codziennego jak, chociażby, talerze czy sztućce. Przetwarzanie w ten sposób odpadów żywnościowych mogłoby więc ograniczyć marnotrawstwo jedzenia do minimum albo całkowicie je wyeliminować. 

Jedzenie z drukarki dla osób starszych i chorych

 Jedzenie wytwarzane przez drukarki 3D może okazać się pomocne również w żywieniu osób starszych lub z problemami z gryzieniem czy przełykaniem twardszych potraw. Drukarki 3D mogą bowiem wytworzyć potrawy, które będą bardzo podobne w smaku i wyglądzie do tych tradycyjnych, a jednocześnie ich konsystencja może być dużo miększa. To pozwoli osobom starszym czy chorym, zamiast jedzenia nieestetycznych papek, cieszyć się smakiem i wyglądem apetycznego jedzenia.  

Drukowane jedzenie jest zdrowsze 

Choć mogłoby się wydawać, że jedzenie z drukarki 3D nie może być zdrowsze i bardziej bogate w wartości niż tradycyjna żywność, to okazuje się, że jest zupełnie odwrotnie. W przypadku drukowanego jedzenia mamy możliwość określenia, jaką zawartość tłuszczu, białka czy innych składników życzymy sobie w pokarmie, a nawet możemy uzupełnić potrawę w dodatkowe, zdrowe składniki, np. jak w kwasy tłuszczowe omega 3. Zatem jedzenie, które wydrukujemy, może mieć zbliżony smak do tradycyjnego dania, a jednoczenie być dużo od niego zdrowsze.  

Jedzenie z drukarki 3D jest eko 

Ekolodzy od biją na alarm, że proces produkcji mięsa jest szkodliwy dla naszego środowiska. Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzebne jest około 15 kg wody. A prócz tego, że przy uboju cierpią zwierzęta, to ich hodowla wymaga uprawy zbóż na paszę. Zboża pastewne są natomiast często spryskiwane szkodliwymi nawozami. Dodatkowo zwierzęta hodowlane, oddychając i trawiąc, wytwarzają gazy cieplarniane, również mające negatywny wpływ na środowisko.

102432991_m
Drukarki 3D mogą drukować mięso pochodzenia roślinnego lub mięso syntetyczne. /123RF/PICSEL

Tymczasem drukowanie mięsa roślinnego, które smakiem i wyglądem może przypominać to zwierzęce, czy drukowanie tzw. mięsa syntetycznego (czyli powstającego z przeszczepienia od zwierząt komórek macierzystych, które później w odpowiednich warunkach namnażają się i tworzą włókna mięśniowe), diametralnie zmniejsza koszty produkcji tego typu żywności i, co najważniejsze, nie szkodzi środowisku. 

Przyszłość drukowanej żywności 

Dziś i w najbliższej przyszłości drukowane jedzenie na pewno nie zastąpi tego tradycyjnego, ale za parędziesiąt lat najprawdopodobniej będzie już normą, ponieważ ma wiele zalet i odpowiada problemy współczesnego świata. Do korzystania z drukarek 3D przy wytwarzaniu żywności może nas zmusić także nasza planeta, gdy zaczną się kończyć ziemskie zasoby wody, której duże ilości są obecnie wykorzystywane do produkcji części żywności. 

Joanna Cwynar

 

Zobacz najnowsze artykuły