Przejdź na stronę główną Interia.pl
Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Podręcznik

Chemia - zakres podstawowy

Artur Sikorski • Operon

I. Materiały i tworzywa pochodzenia naturalnego

7

  • 1. Krzemionka - najpowszechniejszy składnik skorupy ziemskiej

    9

  • 1.1 Właściwości fizyczne i chemiczne tlenku krzemu (IV)

    Rozwiń (1)

    9

  • 1.2 Różne oblicza krzemionki

    11

  • 1.3 Zastosowanie krzemionki

    14

  • 1.4 Szkło

    Rozwiń (1)

    14

  • 1.4.1 Właściwości fizyczne i chemiczne szkła

    15

  • 1.4.2. Rodzaje szkła i ich zastosowanie

    15

  • 2. Różne formy występowania węglanu wapnia w przyrodzie i ich zastosowania

    18

  • 2.1. Skały zawierające węglan wapnia

    18

  • 2.2. Kalcyt i aragonit - główne składniki skał wapiennych

    Rozwiń (1)

    20

  • 2.3. Węglan wapnia jako ważny surowiec do wytwarzania materiałów budowlanych

    21

  • 2.4. Inne zastosowania węglanu wapnia

    23

  • 3. Różne formy występowania siarczanu (VI) wapnia w przyrodzie i ich zastosowania

    25

  • 3.1. Zdolność siarczanu (VI) wapnia do tworzenia hydratów

    25

  • 3.2. Skały zawierające siarczan (VI) wapnia oraz jego hydraty

    27

  • 3.3. Zastosowania siarczanów (VI) wapnia

    28

  • 4. Alotropowe odmiany węgla - występowanie, właściwości, zastosowania

    Rozwiń (1)

    32

  • 4.1. Występowanie węgla w przyrodzie

    32

  • 4.2. Miękki jak grafit

    Rozwiń (1)

    33

  • 4.3. Twardy jak diament

    Rozwiń (1)

    35

  • 4.4. Kulisty jak fullereny

    Rozwiń (1)

    37

II. Chemia środków czystości

41

  • 5. Mydło - najprostszy środek stosowany do usuwania brudu

    Rozwiń (1)

    43

  • 5.1. Tłuszcze - substancje niezbędne do otrzymywania mydła

    43

  • 5.2. Proces otrzymywania mydła i jego rodzaje

    43

  • 5.3. Mechanizm procesu usuwania brudu

    45

  • 5.4. Trudności w procesie usuwania brudu przy użyciu mydła

    48

  • 6. Rola detergentów w usuwaniu brudu

    51

  • 6.1. Rola detergentów w życiu codziennym

    51

  • 6.2. Detergenty zawierające związki powierzchniowo czynne

    52

  • 6.3. Środki czystości niezawierające substancji powierzchniowi czynnych

    54

  • 6.4. Zagrożenia związane ze stosowaniem środków czystości

    56

  • 7. Rola emulsji w życiu codziennym

    60

  • 7.1. Otrzymywanie emulsji

    60

  • 7.2. Rodzaje emulsji, w skład których wchodzi woda

    61

  • 7.3. Emulsje w kosmetyce

    64

III. Chemia wspomaga nasze zdrowie. Chemia wkuchni

71

  • 8. Wpływ substancji biologicznych czynnych na nasze zdrowie

    73

  • 8.1. Lekarstwa i trucizny

    73

  • 8.2. Sposób przenikania substancji biologicznie czynnych do organizmu

    74

  • 8.3. Wpływ dawki różnych substancji biologicznie czynnych na organizm człowieka

    76

  • 8.4. Wpływ rozpuszczalności substancji biologicznie czynnych na skuteczność ich działania

    77

  • 9. Lecznicze właściwości niektórych substancji biologicznie czynnych

    82

  • 9.1. Substancje lecznicze pochodzenia roślinnego

    82

  • 9.2. Substancje lecznicze pochodzenia zwierzęcego

    84

  • 9.3. Substancje lecznicze pochodzenia syntetycznego

    86

  • 10. Toksyczne właściwości niektórych substancji biologicznie czynnych

    91

  • 10.1. Toksyczne substancje pochodzenia roślinnego

    91

  • 10.2. Toksyczne substancje pochodzenia zwierzęcego

    92

  • 10.3. W nadmiarze wszystko szkodzi...

    94

  • 11. Wybrane składniki żywności

    99

  • 11.1. Podział składników żywności ze względu na funkcję, jaką pełnią w organizmie

    99

  • 11.2. Składniki odżywcze w wybranych produktach żywnościowych

    99

  • 11.2.1. Niektóre składniki żywności wspomagające funkcjonowanie organizmu człowieka

    102

  • 11.3. Wybrane antyodżywcze składniki żywności

    105

  • 12. Przyczyny psucia się żywności i sposoby zapobiegania temu. Procesy fermentacyjne

    108

  • 12.1. Przyczyny psucia się żywności

    108

  • 12.2. Procesy fermentacyjne a psucie się żywności

    109

  • 12.3. Znaczenie procesów fermentacyjnych w życiu codziennym

    110

  • 12.4. Sposoby zapobiegania procesom psucia się żywności

    112

IV. Chemia gleby

119

  • 13. Właściwości fizyczne i chemiczne gleb

    121

  • 13.1. Gleba jako układ wielofazowy

    121

  • 13.2. Powstawanie i składniki gleb

    Rozwiń (1)

    122

  • 13.3. Odczyn gleb

    124

  • 13.4. Właściwości sorpcyjne gleb

    127

  • 14. Podstawowe substancje odżywcze w glebach. Nawożenie gleb

    129

  • 14.1. Składniki odżywcze warunkujące procesy życiowe roślin

    129

  • 14.2. Nawozy naturalne i sztuczne

    130

  • 14.3. Podstawowe pierwiastki warunkujące prawidłowe funkcjonowanie roślin

    133

  • 15. Degradacja i ochrona gleb

    138

  • 15.1. Rodzaje degradacji gleb

    138

  • 15.2. Źródła związków chemicznych powodujących degradację gleb

    139

  • 15.3. Substancje chemiczne będące przyczyną degradacji gleb

    141

  • 15.4. Sposoby zapobiegania chemicznej degradacji gleb

    144

V. Paliwa - dziś i w przyszłości

149

  • 16. Konwencjonalne źródła energii

    151

  • 16.1. Różne formy energii

    151

  • 16.2. Podstawowe surowce naturalne będące źródłem energii

    152

  • 16.3. Skład chemiczny oraz właściwości surowców kopalnych

    154

  • 16.4. Wykorzystanie surowców naturalnych do wytwarzania energii

    157

  • 17. Procesy przeróbki węgla kamiennego, ropy naftowej oraz gazu ziemnego

    159

  • 17.1. Przemysłowe procesy przeróbki surowców naturalnych

    159

  • 17.2. Koksowanie węgla kamiennego

    159

  • 17.3. Destylacja ropy naftowej

    163

  • 17.4. Procesy rozdziału gazu ziemnego

    165

  • 18. Procesy zwiększające ilość oraz poprawiające jakość benzyny

    167

  • 18.1. Benzyna jako paliwo w silnikach spalinowych

    167

  • 18.2. Procesy zwiększające ilość otrzymywanej benzyny

    168

  • 18.3. Liczba oktanowa jako parametr określający jakość benzyny

    169

  • 18.4. Reforming jako proces zwiększający liczbę oktanową benzyny

    171

  • 19. Alternatywne źródła energii

    Rozwiń (1)

    176

  • 19.1. Rodzaje alternatywnych źródeł energii

    173

  • 19.2. Energia wód powierzchniowych

    173

  • 19.3. Energia wiatru

    175

  • 19.4. Energia słoneczna

    176

  • 19.5. Energia biomasy

    177

  • 19.6. Energia pochodząca z wnętrza Ziemi oraz energia jądrowa

    179

  • 20. Wpływ uzyskiwania i wykorzystania różnych paliw na środowisko naturalne

    183

  • 20.1. Wpływ procesów uzyskiwania energii na stan środowiska przyrodniczego

    183

  • 20.2. Dziura ozonowa

    Rozwiń (1)

    184

  • 20.3. Efekt cieplaqrniany

    Rozwiń (1)

    186

  • 20.4. Kwaśne deszcze

    Rozwiń (1)

    187

  • 20.5. Węglowodory

    190

  • 20.6 Energia jądrowa

    190

  • 20.7. Inne negatywne skutki wywołane uzyskiwaniem energii różnymi metodami

    191

VI. Chemia opakowań i odzieży

195

  • 21. Różne rodzaje opakowań

    197

  • 21.1. Kryteria podziału opakowań

    197

  • 21.2. Funkcje opakowań

    198

  • 21.3. Materiały służące do wyrobu opakowań

    199

  • 21.4. Właściwości, rodzaje oraz zastosowanie opakowań tradycyjnych

    200

  • 21.5. Właściwości, rodzaje oraz zastosowanie opakowań alternatywnych

    202

  • 22. Budowa, właściwości oraz zastosowanie tworzyw syntetycznych

    205

  • 22.1. Polimery - związki chemiczne, z których powstają tworzywa syntetyczne

    205

  • 22.2. Otrzymywanie polimerów stosowanych do produkcji tworzyw syntetycznych

    207

  • 22.3. Właściwości tworzyw syntetycznych

    210

  • 22.4. Przykłady zastosowań tworzyw syntetycznych

    211

  • 23. Włókna - materiały wykorzystywane do wytwarzania odzieży

    215

  • 23.1. Funkcje odzieży oraz podział włókien wykorzystywanych do jej wytwarzania

    215

  • 23.2. Rodzaje oraz charakterystyka włókien wykorzystywanych do wytwarzania odzieży

    216

  • 23.3. Wytwarzanie odzieży

    219

  • 23.4. Identyfikacja oraz zastosowania włókien

    220

  • 24. Sposoby postępowania z odpadami pochodzącymi z różnych rodzajów opakowań oraz odzieży

    223

  • 24.1. Rodzaje odpadów

    223

  • 24.2. Gospodarka odpadami

    224

  • 24.3. Segregacja i identyfikacja odpadów opakowaniowych oraz odzieżowych

    226

  • 24.4. Recykling odpadów pochodzących z opakowań oraz odzieży

    229

  • Literatura pomocnicza

    234

  • Strony internetowe, które warto odwiedzić

    234

  • Tablice

    235

  • Indeks

    237

Pamiętajcie, że materiały dostarczone przez serwis Opracowania.pl nie pochodzą z podręczników. Ich podpięcie pod spis treści danego podręcznika polega jedynie na tematycznym dopasowaniu i ma ułatwić Wam poruszanie się po serwisie.