I. Materiały i tworzywa pochodzenia naturalnego
7
1. Krzemionka - najpowszechniejszy składnik skorupy ziemskiej
9
1.1 Właściwości fizyczne i chemiczne tlenku krzemu (IV)
Rozwiń (1)
9
1.2 Różne oblicza krzemionki
11
1.3 Zastosowanie krzemionki
14
1.4 Szkło
Rozwiń (1)
14
1.4.1 Właściwości fizyczne i chemiczne szkła
15
1.4.2. Rodzaje szkła i ich zastosowanie
15
2. Różne formy występowania węglanu wapnia w przyrodzie i ich zastosowania
18
2.1. Skały zawierające węglan wapnia
18
2.2. Kalcyt i aragonit - główne składniki skał wapiennych
Rozwiń (1)
20
2.3. Węglan wapnia jako ważny surowiec do wytwarzania materiałów budowlanych
21
2.4. Inne zastosowania węglanu wapnia
23
3. Różne formy występowania siarczanu (VI) wapnia w przyrodzie i ich zastosowania
25
3.1. Zdolność siarczanu (VI) wapnia do tworzenia hydratów
25
3.2. Skały zawierające siarczan (VI) wapnia oraz jego hydraty
27
3.3. Zastosowania siarczanów (VI) wapnia
28
4. Alotropowe odmiany węgla - występowanie, właściwości, zastosowania
Rozwiń (1)
32
4.1. Występowanie węgla w przyrodzie
32
4.2. Miękki jak grafit
Rozwiń (1)
33
4.3. Twardy jak diament
Rozwiń (1)
35
4.4. Kulisty jak fullereny
Rozwiń (1)
37
II. Chemia środków czystości
41
5. Mydło - najprostszy środek stosowany do usuwania brudu
Rozwiń (1)
43
5.1. Tłuszcze - substancje niezbędne do otrzymywania mydła
43
5.2. Proces otrzymywania mydła i jego rodzaje
43
5.3. Mechanizm procesu usuwania brudu
45
5.4. Trudności w procesie usuwania brudu przy użyciu mydła
48
6. Rola detergentów w usuwaniu brudu
51
6.1. Rola detergentów w życiu codziennym
51
6.2. Detergenty zawierające związki powierzchniowo czynne
52
6.3. Środki czystości niezawierające substancji powierzchniowi czynnych
54
6.4. Zagrożenia związane ze stosowaniem środków czystości
56
7. Rola emulsji w życiu codziennym
60
7.1. Otrzymywanie emulsji
60
7.2. Rodzaje emulsji, w skład których wchodzi woda
61
7.3. Emulsje w kosmetyce
64
III. Chemia wspomaga nasze zdrowie. Chemia wkuchni
71
8. Wpływ substancji biologicznych czynnych na nasze zdrowie
73
8.1. Lekarstwa i trucizny
73
8.2. Sposób przenikania substancji biologicznie czynnych do organizmu
74
8.3. Wpływ dawki różnych substancji biologicznie czynnych na organizm człowieka
76
8.4. Wpływ rozpuszczalności substancji biologicznie czynnych na skuteczność ich działania
77
9. Lecznicze właściwości niektórych substancji biologicznie czynnych
82
9.1. Substancje lecznicze pochodzenia roślinnego
82
9.2. Substancje lecznicze pochodzenia zwierzęcego
84
9.3. Substancje lecznicze pochodzenia syntetycznego
86
10. Toksyczne właściwości niektórych substancji biologicznie czynnych
91
10.1. Toksyczne substancje pochodzenia roślinnego
91
10.2. Toksyczne substancje pochodzenia zwierzęcego
92
10.3. W nadmiarze wszystko szkodzi...
94
11. Wybrane składniki żywności
99
11.1. Podział składników żywności ze względu na funkcję, jaką pełnią w organizmie
99
11.2. Składniki odżywcze w wybranych produktach żywnościowych
99
11.2.1. Niektóre składniki żywności wspomagające funkcjonowanie organizmu człowieka
102
11.3. Wybrane antyodżywcze składniki żywności
105
12. Przyczyny psucia się żywności i sposoby zapobiegania temu. Procesy fermentacyjne
108
12.1. Przyczyny psucia się żywności
108
12.2. Procesy fermentacyjne a psucie się żywności
109
12.3. Znaczenie procesów fermentacyjnych w życiu codziennym
110
12.4. Sposoby zapobiegania procesom psucia się żywności
112
IV. Chemia gleby
119
13. Właściwości fizyczne i chemiczne gleb
121
13.1. Gleba jako układ wielofazowy
121
13.2. Powstawanie i składniki gleb
Rozwiń (1)
122
13.3. Odczyn gleb
124
13.4. Właściwości sorpcyjne gleb
127
14. Podstawowe substancje odżywcze w glebach. Nawożenie gleb
129
14.1. Składniki odżywcze warunkujące procesy życiowe roślin
129
14.2. Nawozy naturalne i sztuczne
130
14.3. Podstawowe pierwiastki warunkujące prawidłowe funkcjonowanie roślin
133
15. Degradacja i ochrona gleb
138
15.1. Rodzaje degradacji gleb
138
15.2. Źródła związków chemicznych powodujących degradację gleb
139
15.3. Substancje chemiczne będące przyczyną degradacji gleb
141
15.4. Sposoby zapobiegania chemicznej degradacji gleb
144
V. Paliwa - dziś i w przyszłości
149
16. Konwencjonalne źródła energii
151
16.1. Różne formy energii
151
16.2. Podstawowe surowce naturalne będące źródłem energii
152
16.3. Skład chemiczny oraz właściwości surowców kopalnych
154
16.4. Wykorzystanie surowców naturalnych do wytwarzania energii
157
17. Procesy przeróbki węgla kamiennego, ropy naftowej oraz gazu ziemnego
159
17.1. Przemysłowe procesy przeróbki surowców naturalnych
159
17.2. Koksowanie węgla kamiennego
159
17.3. Destylacja ropy naftowej
163
17.4. Procesy rozdziału gazu ziemnego
165
18. Procesy zwiększające ilość oraz poprawiające jakość benzyny
167
18.1. Benzyna jako paliwo w silnikach spalinowych
167
18.2. Procesy zwiększające ilość otrzymywanej benzyny
168
18.3. Liczba oktanowa jako parametr określający jakość benzyny
169
18.4. Reforming jako proces zwiększający liczbę oktanową benzyny
171
19. Alternatywne źródła energii
Rozwiń (1)
176
19.1. Rodzaje alternatywnych źródeł energii
173
19.2. Energia wód powierzchniowych
173
19.3. Energia wiatru
175
19.4. Energia słoneczna
176
19.5. Energia biomasy
177
19.6. Energia pochodząca z wnętrza Ziemi oraz energia jądrowa
179
20. Wpływ uzyskiwania i wykorzystania różnych paliw na środowisko naturalne
183
20.1. Wpływ procesów uzyskiwania energii na stan środowiska przyrodniczego
183
20.2. Dziura ozonowa
Rozwiń (1)
184
20.3. Efekt cieplaqrniany
Rozwiń (1)
186
20.4. Kwaśne deszcze
Rozwiń (1)
187
20.5. Węglowodory
190
20.6 Energia jądrowa
190
20.7. Inne negatywne skutki wywołane uzyskiwaniem energii różnymi metodami
191
VI. Chemia opakowań i odzieży
195
21. Różne rodzaje opakowań
197
21.1. Kryteria podziału opakowań
197
21.2. Funkcje opakowań
198
21.3. Materiały służące do wyrobu opakowań
199
21.4. Właściwości, rodzaje oraz zastosowanie opakowań tradycyjnych
200
21.5. Właściwości, rodzaje oraz zastosowanie opakowań alternatywnych
202
22. Budowa, właściwości oraz zastosowanie tworzyw syntetycznych
205
22.1. Polimery - związki chemiczne, z których powstają tworzywa syntetyczne
205
22.2. Otrzymywanie polimerów stosowanych do produkcji tworzyw syntetycznych
207
22.3. Właściwości tworzyw syntetycznych
210
22.4. Przykłady zastosowań tworzyw syntetycznych
211
23. Włókna - materiały wykorzystywane do wytwarzania odzieży
215
23.1. Funkcje odzieży oraz podział włókien wykorzystywanych do jej wytwarzania
215
23.2. Rodzaje oraz charakterystyka włókien wykorzystywanych do wytwarzania odzieży
216
23.3. Wytwarzanie odzieży
219
23.4. Identyfikacja oraz zastosowania włókien
220
24. Sposoby postępowania z odpadami pochodzącymi z różnych rodzajów opakowań oraz odzieży
223
24.1. Rodzaje odpadów
223
24.2. Gospodarka odpadami
224
24.3. Segregacja i identyfikacja odpadów opakowaniowych oraz odzieżowych
226
24.4. Recykling odpadów pochodzących z opakowań oraz odzieży
229
Literatura pomocnicza
234
Strony internetowe, które warto odwiedzić
234
Tablice
235
Indeks
237
Pamiętajcie, że materiały dostarczone przez serwis Opracowania.pl nie pochodzą z podręczników. Ich podpięcie pod spis treści danego podręcznika polega jedynie na tematycznym dopasowaniu i ma ułatwić Wam poruszanie się po serwisie.