1. Zwierzęta oceanów są pożywieniem dla człowieka, ryby: łosoś atlantycki, sardynka, sardela, dorsz, flądra, morszczuk, tuńczyk, sola, grenadier, inne to: kraby, krewetki, ostrygi, omółki. Jadalne skorupiaki i mięczaki nazywane są frutti di mare - owoce morza. W niektórych rejonach morskich człowiek prowadzi hodowle ryb: troci i łososi oraz mięczaków: ostryg, omułków i innych małży. Ostrygi hoduje też ze względu na produkcję pereł. Perły tworzą się, gdy do wnętrza muszli dostanie się ziarenko piasku, które zostaje otoczone masą perłową. Perły są wykorzystywane do wyrobów jubilerskich.
2. Oceany i morza dzięki wyparowywaniu wody przyczyniają się do utrzymania wilgotności powietrza na Ziemi.
3. Żegluga morska umożliwia transport towarów i ludzi.
4. Oceany są źródłem surowców mineralnych, głównie ropy naftowej i rud żelaza.
5. Przypływy morskie próbuje się wykorzystać jako niekonwencjonalne źródło energii.
6. Wybrzeże morskie jest miejscem wypoczynku dla ludzi.
7. Odparowuje się wodę morską, aby otrzymać sól.
8. W krajach, gdzie brakuje wody, odsala się wodę morską, aby otrzymać wodę pitną.
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.