Grzyby to organizmy jednokomórkowe i wielokomórkowe, żyjące w glebie, wodzie i w organizmach żywych. Grzyby nie zawierają ciałek zieleni, a ich ściana komórkowa zbudowana jest z chityny, dlatego tworzą osobną grupę obok bakterii, roślin i zwierząt.
Warunki niezbędne do rozwoju grzybów:
- podłoże organiczne,
- odpowiednia wilgotność,
- odpowiednia temperatura.
Grzyby zbudowane są z grzybni, którą tworzą rozgałęzione nitki, czyli strzępki. Zbite strzępki grzybni tworzą owocniki, np. u pieczarki.
Owocniki grzybów mogą mieć różne kształty:
- kapeluszowaty (pieczarka),
- łatkowaty (szmaciak gałęzisty),
- kopytkowaty (huba),
- krzaczkowaty (goździeniec),
- kulisty (purchawka).
W owocnikach wytwarzane są zarodniki, z których kiełkują nowe strzępki grzybów.
Grzyby pleśniowe występują na chlebie, owocach, konfiturach, w glebie. Tworzą nalot biały, żółty, zielonkawy, który jest niebezpieczny dla zdrowia człowieka.
Spotykamy także inne grzyby pleśniowe, np. wielokomórkowe: pędzlak i kropidlak. Wytwarzają one substancje zwane antybiotykami (z pędzlaka produkowana jest penicylina). Jeszcze inne grzyby wykorzystuje się do produkcji serów - Camembert i Rokpol.
Grzyby mogą żyć w symbiozie z drzewami, a właściwie z ich korzeniami. Taką symbiozę nazywamy mikoryzą.
W przyrodzie
- rozkładają martwe szczątki roślin i zwierząt na związki nieorganiczne, tworząc próchnicę,
- w łańcuchu pokarmowym są reducentami,
- żyjąc w symbiozie z drzewami, mają wpływ na zdrowotność lasów,
- biorą udział w obiegu azotu i węgla w przyrodzie.
W gospodarce człowieka
- używane są do wypieku ciast, chleba,
- używane są do produkcji serów,
- służą jako pokarm,
- biorą udział w produkcji alkoholu,
- w przemyśle farmaceutycznym stosowane do produkcji leków, m.in. antybiotyków;
- wywołują choroby człowieka,
- wywołują choroby roślin i zwierząt hodowlanych,
- powodują pleśnienie produktów spożywczych i wyrobów ze skóry.
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.