Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Metody rozdzielania składników roztworów właściwych i zawiesin

Metody rozdzielania składników roztworów właściwych i zawiesin

W celu rozdzielenia składników roztworów stosuje się m.in. następujące procesy:

- destylacja - proces rozdzielania i oczyszczania ciekłych mieszanin jednorodnych wykorzystujący różnice w temperaturach wrzenia ich składników,

- krystalizacja - proces wydzielania się kryształów substancji z roztworu w wyniku odparowania rozpuszczalnika, np. wody.

W celu rozdzielenia składników zawiesin wykorzystuje się m.in. procesy:

- sedymentacji - proces opadania cząsteczek ciała stałego na dno naczynia pod wpływem siły ciężkości;

- dekantacji - proces polegający na zlaniu klarownej cieczy znad osadu;

- ekstrakcji - proces rozdzielania i oczyszczania substancji wykorzystujący różnice w ich gęstości;

- filtracji (sączenie) - proces polegający na przelewaniu mieszaniny przez filtr (sączek), w wyniku czego otrzymujemy przesącz (klarowną, przejrzystą ciecz) oraz substancję stałą (pozostającą na sączku).

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.