Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Wiedza szkolna, która nie jest już aktualna

Szpinak jest bardzo bogaty w żelazo.

Szpinak należy do tej dziwnej grupy warzyw i owoców, które zaczynają lepiej smakować, im jesteśmy starsi. Podobno znajdują się w niej również oliwki, figi czy brukselki… Podobno też jest on bogaty w żelazo. Okazuje się, że zawiera go znacznie mniej, niż przez lata uważano. W wyniku pomyłki sądzono, że posiada on 30 mg żelaza na 100 g liści. Okazuje się, że ta wartość jest dziesięć razy mniejsza – tylko 3 mg. Być może ktoś źle postawił przecinek, a może naukowcy policzyli wartości dla suchych liści szpinaku. Dalej polecamy jedzenie tego warzywa! Posiada ono dużo kwasu foliowego i witaminy B oraz przyspiesza metabolizm.

Szpinak
Mniaaam! Fot. 123RF.COM/PICSEL 

W przyrodzie wyróżniamy pięć królestw

Słynny Szwedzki biolog Karol Linneusz podzielił świat na dwa królestwa – Animalia (zwierzęta) i Plantae (rośliny). O trzecie królestwo (Protista) systematykę uzupełnił niemiecki biolog Ernst Haeckel. W naszym szkolnictwie najczęściej mówi się o pięciu królestwach, który to podział zaproponował Robert Whittaker w 1969 roku. Do trzech wcześniej wspomnianych dodał jeszcze Monera (obejmujące Prokarionty) i Fungi (obejmujące grzyby). Thomas Cavalier-Smith uzupełnił podział jeszcze o jedno, szóste królestwo – Chromista, które obejmuje grzybopływki.

Zobacz najnowsze artykuły