Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Charakterystyka kwasów karboksylowych

Charakterystyka kwasów karboksylowych

Kwas metanowy (mrówkowy)

Wzór kwasu: HCOOH

Wzór strukturalny:

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas metanowy (mrówkowy) - wzór strukturalny.

Kwas jest bezbarwną cieczą, o ostrym, duszącym zapachu, posiada właściwości parzące, dobrze rozpuszcza się w wodzie i jest palny.

Zachodzi wówczas reakcja:

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas mrówkowy.

Kwas mrówkowy jest silną trucizną. Znalazł zastosowanie do produkcji włókien, barwników oraz jako substancja bakteriobójcza.

Kwas etanowy (octowy)

Wzór kwasu: CH3COOH

Wzór strukturalny:

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas etanowy (octowy) - wzór strukturalny.

Kwas octowy powstaje w procesie „kwaśnienia” piwa, wina lub innych napojów alkoholowych, pozostawionych w otwartych naczyniach.

Jest bezbarwną cieczą o charakterystycznym zapachu. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, jego opary drażnią błony śluzowe.

Kwas octowy znalazł zastosowanie w produkcji lekarstw, sztucznego jedwabiu, do produkcji barwników, niepalnych taśm filmowych. Ocet stosowany w gospodarstwie domowym jest 6-10% roztworem kwasu octowego.

Czy kwasy karboksylowe dysocjują?

Roztwory kwasów karboksylowych zmieniają barwę papierka uniwersalnego z żółtej na czerwoną. Oznacza to, że odczyn roztworu jest kwaśny.

Barwa wskaźnika (czerwona) świadczy o zachodzącym procesie dysocjacji i obecności kationów wodorowych.

Jak dysocjują kwasy karboksylowe?

- kwas mrówkowy HCOOH

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas mrówkowy - dysocjacja. Cząsteczka kwasu mrówkowego, anion mrówczanowy, kation wodorowy. Dysocjacja w obecności wody.

- kwas octowy CH3COOH

Charakterystyka kwasów karboksylowych. Kwas octowy - dysocjacja. Cząsteczka kwasu octowego, anion octanowy, kation wodorowy. Dysocjacja w obecności wody.

Zapamiętaj!

Kwasy karboksylowe ulegają procesowi dysocjacji na kationy wodorowe i aniony reszt kwasowych.

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Charakterystyka kwasów karboksylowych

Zobacz podobne opracowania

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.

Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG

Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka

Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.