Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Porównanie właściwości kwasów karboksylowych

Porównanie właściwości kwasów karboksylowych

Porównanie właściwości kwasów karboksylowych. Nazwa kwasu karboksylowego, wzór kwasu karboksylowego, stan skupienia, zapach, łatwość dysocjacji, rozpuszczalność w wodzie, aktywność chemiczna. Niższe kwasy karboksylowe, wyższe kwasy karboksylowe. Kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas propionowy, kwas masłowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy. Ciecze, oleiste ciecze, ciała stałe. Delikatny zapach, niemiła woń, ostry.

Zapamiętaj!

1. Kwasy karboksylowe są pochodnymi węglowodorów, które posiadają charakterystyczną grupę funkcyjną - grupę karboksylową — COOH.

2. Kwasy te tworzą szereg homologiczny o wzorze ogólnym CnH2n+1 — COOH lub R — COOH.

3. Niższe kwasy karboksylowe (do 4 atomów węgla w cząsteczce) są cieczami o ostrym zapachu, rozpuszczalnymi w wodzie i ulegającymi dysocjacji.

4. Wyższe kwasy karboksylowe (zwane też tłuszczowymi) są ciałami stałymi, które nie rozpuszczają się w wodzie oraz nie ulegają dysocjacji.

5. Sole sodowe lub potasowe wyższych kwasów karboksylowych to mydła.

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Porównanie właściwości kwasów karboksylowych

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.