zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Alkohole zawierające do trzech atomów węgla w cząsteczce to ciecze bezbarwne, lotne, o charakterystycznym zapachu, palne, bardzo dobrze rozpuszczające się w wodzie. Same są również dobrymi rozpuszczalnikami.
Alkohole łatwo ulegają spalaniu. Palą się jasnoniebieskim płomieniem. Zachodzą reakcje:
Metanol jest silną trucizną, powodującą ślepotę, a nawet śmierć. Znalazł szerokie zastosowanie: między innymi do produkcji rozpuszczalników, barwników, tworzyw sztucznych, włókien, w przemyśle farmaceutycznym.
Etanol - drugi w szeregu homologicznym. Otrzymuje się go w procesie fermentacji alkoholowej. Jest to reakcja biochemiczna polegająca na powstawianiu etanolu z cukrów prostych. Proces ten zachodzi pod wpływem enzymów zawartych w drożdżach. 95% roztwór alkoholu etylowego to spirytus. 3% roztwór jodu w alkoholu etylowym to jodyna - ma własności bakteriobójcze i służy do dezynfekcji ran. Alkohol etylowy jest składnikiem wielu lekarstw i perfum. Znalazł zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w przemyśle chemicznym. Etanol spożywczy w dużych ilościach powoduje tzw. chorobę alkoholową (alkoholizm). Jest szkodliwy, bo powoduje ścinanie białka, całkowitą degenerację fizyczną organizmu i umysłową człowieka.
Pogłębiaj wiedzę w temacie: Charakterystyka pierwszych przedstawicieli szeregu homologicznego alkoholi jednowodorotlenowych (metanol, etanol, propanol)
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.