Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Właściwości chemiczne estrów

Właściwości chemiczne estrów

Estry niższych kwasów karboksylowych to lotne, bezbarwne ciecze, o przyjemnym, owocowym zapachu. Słabo rozpuszczają się w wodzie, ale same są dobrymi rozpuszczalnikami, np.:

- octan etylu CH3COOC2H5 - ma zapach gruszek

- octan butylu CH3COOC4H9 - ma zapach bananów

- mrówczan etylu HCOOC2H5 - ma zapach rumu.

Wiele owoców i kwiatów swój zapach zawdzięcza obecności estrów.

Estry ze względu na piękne zapachy służą głownie do produkcji kosmetyków, perfum, esencji.

Zapamiętaj!

1. Estry powstają w reakcji estryfikacji, czyli reakcji między kwasem karboksylowym a alkoholem.

2. Estry posiadają charakterystyczną grupę estrową: — COO —.

3. Wzór ogólny estrów: R1 — COO — R2.

4. Estry mają piękne zapachy i służą do produkcji esencji zapachowych.

5. Reakcją odwrotną do estryfikacji jest hydroliza.

Pogłębiaj wiedzę w temacie: Właściwości chemiczne estrów

Zobacz podobne opracowania

  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów
  • Podstawowa
  • Chemia
  • Pochodne węglowodorów

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.