zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Najważniejszymi przyczynami problemów żywnościowych współczesnego świata są:
- gwałtowny wzrost liczby ludności wywołany przez eksplozję demograficzną krajów rozwijających się,
- konflikty zbrojne (Etiopia, Czad, Somalia),
- klęski żywiołowe (powodzie, susze),
- kurczenie się obszarów rolniczych i spadek urodzajności gleby wywołany przez niewłaściwą gospodarkę rolną (szczególnie w Afryce),
- zła dystrybucja żywności na świecie,
- ogólne problemy gospodarcze (w tym również żywieniowe) spowodowane przez nieudolne władze (Korea Północna).
Szacuje się, że przy dobrym gospodarowaniu żywnością Ziemia może wyżywić kilkanaście miliardów ludzi. Aby rozwiązać problemy żywnościowe ludności świata, powinno się:
- ograniczyć przyrost naturalny w krajach rozwijających się (jest to mało realne),
- zwiększyć powierzchnię użytków rolnych,
- zwiększyć produktywność upraw roślinnych i chowu zwierząt poprzez większe zużycie nawozów sztucznych i środków ochrony roślin oraz wprowadzanie nowych wysokoplennych odmian roślin i lepszych odmian zwierząt gospodarskich,
- podnieść kulturę rolną (szczególnie w krajach słabo rozwiniętych),
- zwiększyć wykorzystanie zasobów morza (tak, aby nie naruszyć równowagi ekologicznej mórz i oceanów),
- poprawić dystrybucję żywności na świecie,
- wspomóc kraje słabo rozwinięte w ogólnym rozwoju gospodarczym.
Pogłębiaj wiedzę w temacie: Możliwości wyżywienia wzrastającej liczby ludności świata
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.