Odpowiedzi do zadań z podręczników w apce Skul
pobierzSzczególną cechą wody morskiej jest jej zasolenie. Stężenie soli w wodzie morskiej wynosi średnio 35‰. Zasolenie wód powierzchniowych na otwartym oceanie waha się między 32 a 38‰. Największą wartość osiąga w strefie zwrotnikowej, gdzie znajdują się obszary o wysokim parowaniu i bardzo małych opadach. Najmniejsze zasolenie występuje w strefie okołobiegunowej o niewielkim parowaniu i dużej dostawie wody słodkiej, pochodzącej z topniejących lodowców. Dużo większe zróżnicowanie zasolenia występuje w morzach wewnętrznych i zatokach morskich. Największe stężenie soli notuje się w Morzu Czerwonym i w Zatoce Perskiej (około 43‰), najmniejsze zaś w Morzu Bałtyckim (4‰). Zasolenie wód mórz wewnętrznych zależy od wielkości parowania i dostawy wody rzecznej.
Woda morska jest roztworem soli. Największy udział procentowy ma chlorek sodu (NaCl). Poza nim w dużych ilościach występują siarczany oraz węglany.
Średnia temperatura wszystkich wód oceanicznych wynosi 3,8°C, a średnia temperatura wód powierzchniowych wynosi 17,4°C (jest o 3°C wyższa od średniej temperatury lądów). Najwyższa temperatura notowana jest w strefie równikowej (35°C), najniższe natomiast w strefie okołobiegunowej (- 2°C).
W morzach strefy umiarkowanej i międzyzwrotnikowej występuje spadek temperatury wody wraz z głębokością. Początkowo spadek ten jest dość gwałtowny
(szczególnie w strefie międzyzwrotnikowej) i na głębokości 1000 m temperatura wody wynosi około 5°C. Poniżej temperatura spada powoli do 0°C w najgłębszych miejscach.
Temperatura wód strefy okołobiegunowej praktycznie nie zmienia się wraz z głębokością i wynosi około 0°C.
Około 6% powierzchni oceanów pokrywają lody. Występują wokół Antarktydy, na Morzu Arktycznym i okresowo na morzach strefy umiarkowanej.
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (0)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.