Odpowiedzi do zadań z podręczników w apce Skul

pobierz

Wybierz szkołę

Wybierz dział

Zaproszenie do wspólnej nauki

zaprasza Cię do wspólnej nauki fiszek

Połączenie głosowe
Upewnij się, że masz włączone głośniki i mikrofon
Odrzuć

Nasz wybór - żywność organiczna czy modyfikowana genetycznie?

Nasz wybór - żywność organiczna czy modyfikowana genetycznie?

Obecnie kupując żywność możemy wybrać między dwoma opcjami: żywnością organiczną (naturalną) lub genetycznie zmodyfikowaną. Lecz zanim zdecydujemy, która z nich jest lepszą opcją, powinniśmy wyjaśnić, co oznacza żywność organiczna lub żywność modyfikowana genetycznie.

Żywność organiczną można zdefiniować jako żywność naturalną, pozbawioną pestycydów lub spożywczych substancji barwiących lub zapachowych. Nie jest to tylko żywność dla wegetarian, typu owoce i warzywa, ale również ser, mięso, wino, a nawet konserwy.

Żywność modyfikowana genetycznie jest tworzona dzięki manipulowaniu strukturą DNA roślin i zwierząt. Pomaga to w produkcji większej ilości żywności i poprawia odporność roślin i zwierząt na choroby. Wielu ludzi jest przeciwnych takim ulepszeniom, dlatego niektóre supermarkety i restauracje nie sprzedają żywności modyfikowanej genetycznie, a i niektórzy producenci żywności obiecali jej nie stosować.

Jeśli chodzi o mnie, zdecydowanie wolałabym zaopatrywać się w naturalną (organiczną) żywność. Wierzę również w dobrą dietę. Jem dużo owoców i warzyw, ponieważ zawierają mnóstwo minerałów i witamin, które są korzystne dla mojego zdrowia. Unikam słodyczy, lodów i czipsów, gdyż są zbyt kaloryczne. Wolę jogurt, niskotłuszczowy twaróg i pełnoziarnisty chleb. Zawsze pamiętam, że moja dieta powinna być nie tylko zrównoważona, ale i zróżnicowana.

Our choice: organic or genetically modified food?

Nowadays buying food we can choose between two options: organic or genetically modified food. But before we decide which of them is a better option, we should explain what organic or genetically modified food mean.

Organic food can be defined as 'natural' food deprived of pesticides or food additives. It is not just food for vegetarians - fruit or vegetables, but it also includes cheese, meat, wine and even tinned food.

Genetically modified food is created thanks to manipulating the DNA structure of plants and animals. It helps produce more food and it improves resistance of plants and animals to diseases. A lot of people are against these new developments, that is why some supermarkets and restaurants do not sell genetically modified food and some food makers have promised not to use it.

As for me, I would definitely prefer to buy organic food. And I also believe in a good diet. I eat a lot of fruit and vegetables because they contain a lot of minerals and vitamins which are good for my health. I avoid sweets, ice-cream or crisps, because they are too calorific. I prefer yoghurt, low-fat cottage cheese and wholemeal bread. I always remember that my diet should not only be balanced but also varied.

Słowniczek

organic food - naturalne jedzenie (bez środków chemicznych)

genetically modified - genetycznie modyfikowany

deprived of pesticides or food additives - nie zawierający pestycydów lub spożywczych substancji barwiących lub zapachowych

tinned food - jedzenie w konserwach

resistance - odporność

contain - zawierać

low-fat cottage cheese - niskotłuszczowy twaróg

wholemeal bread - pełnoziarnisty chleb

Zobacz podobne opracowania

  • Liceum
  • Język angielski
  • Compositions (wypracowania)
  • Liceum
  • Język angielski
  • Compositions (wypracowania)
  • Liceum
  • Język angielski
  • Compositions (wypracowania)
  • Liceum
  • Język angielski
  • Compositions (wypracowania)
  • Liceum
  • Język angielski
  • Compositions (wypracowania)

Ciekawostki (0)

Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.

Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG

Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka

Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.