W trakcie produkcji do artykułów spożywczych dodaje się substancje chemiczne, których rolą jest:
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne - są to konserwanty. Przedłużają one trwałość żywności, zapobiegają rozwojowi mikroorganizmów. Znanymi od lat środkami konserwującymi są np.: sól, ocet, cukier. Do konserwowania wędlin używa się azotanów i azotynów, które zapobiegają rozwojowi bakterii jadu kiełbasianego. Szkodliwymi substancjami jest difenyl oznaczony E 230 i ostofenylofenol E 231 używane do konserwacji skórek owoców cytrusowych;
- zapobieganie utlenianiu - przeciwutleniacze chroniące artykuły przed psuciem, np.: tłuszcze przed jełczeniem. Naturalnym przeciwutleniaczem jest witamina C, czyli kwas askorbinowy. Natomiast przeciwutleniacze syntetyczne mogą działać toksycznie wpływając na bezpłodność, hamując wzrost.
Substancje utrwalające cechy, np.:
- barwniki - służą do imitacji naturalnych barw, które znikają w czasie produkcji, mogą być pochodzenia naturalnego, np.: beta-karoten lub syntetycznego;
- emulgatory - ułatwiające mieszanie substancji, które trudno ze sobą połączyć w jednolitą masę, np.: wodę z tłuszczem;
- substancje zapachowe i smakowe - uzyskiwane głównie z roślin, są nieszkodliwe, natomiast syntetycznie otrzymywane mogą być szkodliwe dla organizmu.
Substancje dodatkowe muszą być oznaczone literą „E” i trzycyfrową liczbą, jest to wymagane w państwach należących do Unii Europejskiej.
Ważne!
Podczas kupowania artykułów żywnościowych należy zwracać uwagę na informacje dotyczące składu i terminu przydatności do spożycia.
W żywności coraz częściej można spotkać:
- metale ciężkie np. ołów, który wywołuje anemię, stany wyczerpania, osłabienie pamięci, zaburzenie pracy nerek;
- pestycydy, które wywołują nowotwory, białaczkę, wady płodów oraz obniżają zawartość witamin w żywności.
Teksty dostarczyło Wydawnictwo GREG. © Copyright by Wydawnictwo GREG
Autorzy opracowań: B. Wojnar, B. Włodarczyk, A Sabak, D. Stopka, A Szostak, D. Pietrzyk, A. Popławska, E. Seweryn, M. Zagnińska, J. Paciorek, E. Lis, M. D. Wyrwińska, A Jaszczuk, A Barszcz, A. Żmuda, K. Stypinska, A Radek, J. Fuerst, C. Hadam, I. Kubowia-Bień, M. Dubiel, J. Pabian, M. Lewcun, B. Matoga, A. Nawrot, S. Jaszczuk, A Krzyżek, J. Zastawny, K. Surówka, E. Nowak, P. Czerwiński, G. Matachowska, B. Więsek, Z. Daszczyńska, R. Całka
Zgodnie z regulaminem serwisu www.opracowania.pl, rozpowszechnianie niniejszego materiału w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, utrwalanie lub kopiowanie materiału w celu rozpowszechnienia w szczególności zamieszczanie na innym serwerze, przekazywanie drogą elektroniczną i wykorzystywanie materiału w inny sposób niż dla celów własnej edukacji bez zgody autora jest niedozwolone.
Ciekawostki (1)
Zabłyśnij i pokaż wszystkim, że znasz interesujący szczegół, ciekawy fakt dotyczący tego tematu.
Ostatnio jestem w temacie właśnie budowy i działania układu trawiennego. Jakiś czas temu przysporzył mi problemów, dlatego zaczęłam się edukować.
Najlepsza odpowiedź